Roladki w sosie wiśniowym
Roladki rybne w sosie wiśniowym - sprawdzony przepis dla dziecka.
- filet z soli lub dorsza,
- mały kawałek filetu z łososia,
- cytrynka,
- łyżeczka gęstej śmietany,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanego koperku.
Na sos:
- pół szklanki soku z wiśni,
- szklanka mrożonych wiśni,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Zmiksuj filet z łososia z dodatkiem odrobiny soku z cytryny i łyżeczki śmietany, dodaj koperek. Filety obsyp solą, pieprzem i posmaruj jedną stronę łososiowym farszem. Zwiń w roladki, zepnij wykałaczką. Owiń w folię i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.
Zrób sos: rozmrożone wiśnie zmiksuj, dodaj sok, zagotuj. Połącz z rozpuszczoną w zimnej wodzie mąką ziemniaczaną (sos powinien mieć konsystencję kisielu). Polej roladki.
Nasza rada: Jeśli dziecko chce zjeść grzyby, podaj mu do tego dania pieczarki. Po umyciu i obraniu ze skórki umocz je w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli oraz pieprzu i usmaż na rozgrzanym oleju.
Uwaga: dla dzieci powyżej trzeciego roku życia!