na ciasto:

Reklama
  • po pół szklanki mleka i wody
  • jajko
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli

na farsz:

  • 20 dag kremowego serka śmietankowego
  • 20 dag wędzonego łososia
  • łyżeczka chrzanu
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Mleko wymieszaj z wodą w większym kubku. W miseczce roztrzep jajko i stopniowo dolewaj mleko z wodą. Dosyp mąki, cały czas energicznie mieszając, tak by powstało gładkie ciasto bez grudek. Smaż cienkie naleśniki.
Serek przełóż do miseczki, dodaj chrzan, sok z cytryny i pieprz. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
Każdy naleśnik posmaruj cieniutką warstwą masy serowej. Na tym ułóż plastry łososia, a następnie ponownie cieniutką warstwę serka. Zwiń w rulon.
Tak przygotowane naleśniki przekrój na połówki lub na 3 części i przewiąż sparzonymi wcześniej gałązkami szczypiorku.

Zobacz także
Reklama

Zobacz więcej przepisów na przekąski dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama