Roladki z łososiem
Roladki z łososiem to idealna przekąska na spotkania, sprawdzi się jako przystawka. Łosoś zawiera w sobie mnóstwo kwasów Omega-3, a w połączeniu z naleśnikiem i serkiem smakuje wyśmienicie.
- Edipresse
na ciasto:
- po pół szklanki mleka i wody
- jajko
- 10 dag mąki pszennej
- szczypta soli
na farsz:
- 20 dag kremowego serka śmietankowego
- 20 dag wędzonego łososia
- łyżeczka chrzanu
- pęczek szczypiorku
- pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Mleko wymieszaj z wodą w większym kubku. W miseczce roztrzep jajko i stopniowo dolewaj mleko z wodą. Dosyp mąki, cały czas energicznie mieszając, tak by powstało gładkie ciasto bez grudek. Smaż cienkie naleśniki.
Serek przełóż do miseczki, dodaj chrzan, sok z cytryny i pieprz. Wymieszaj wszystko na gładką masę.
Każdy naleśnik posmaruj cieniutką warstwą masy serowej. Na tym ułóż plastry łososia, a następnie ponownie cieniutką warstwę serka. Zwiń w rulon.
Tak przygotowane naleśniki przekrój na połówki lub na 3 części i przewiąż sparzonymi wcześniej gałązkami szczypiorku.
Zobacz więcej przepisów na przekąski dla dziecka