Roszpunka
Roszpunka to przepis na danie dla małej księżniczki. Idealnie nadaje się na pomysł na deser dla dziewczynki, która lubi postaci z bajki a w szczególności księżniczki. Sprawdź, jak przygotować ten deser.
- kromka chleba
- żółty ser
- szynka
- rzodkiewka
- jajko
- czarna oliwka
- zielone oliwki
- masło
Chlebek smarujemy masłem. Układamy na nim szynkę, wcześniej wyciętą w trójkącik i kółko - tak aby zrobić z niej głowę, sukienkę oraz ręce i nogi. Kontury ubrania obkładamy pociętą w wąskie paseczki rzodkiewką. Oczy robimy z jajka i czarnej oliwki, usta z kawałka rzodkiewki. Włosy zrobimy z żółtego sera, który potniemy w nieregularne pasy i ułożymy dookoła głowy.
Aby dodatkowo zrobić kameleona Pascala - kompana księżniczki - zielona oliwkę przekrajamy na pół. Jedną połówkę kładziemy na talerzu, drugą tniemy w małe paseczki, z których układamy ogon i łapy. Oczy robimy z oliwek.
To danie spodoba się niejednej małej księżniczce!
Przepis nadesłany na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie