Rumiane skrzydełka kurczaka z grilla
Skrzydełka kurczaka z grilla są najlepsze w sezonie grillowym, prosto z grilla. Jednak także poza sezonem możesz je przyrządzić. Uda ci się to na patelni grillowej.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 29 czerwca 2016 15:17
Reklama
Reklama
- 20 skrzydełek kurczaka
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 grubo posiekane ząbki czosnku
- kawałek korzenia imbiru (5 cm)
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- sok i starta skórka z cytryny
- sól
- pieprz
Sos sojowy, olej, grubo posiekany imbir, czosnek, miód, kurkumę, skórki i sok z cytryny zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę, na końcu dopraw pieprzem i solą. Pastę nałóż na skrzydełka i wymieszaj, aby były dobrze nią pokryte.
Mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 godzin, aby się marynowało. Osącz skrzydełka, zachowując marynatę i grilluj je w średniej temperaturze przez 15–20 minut, aż będą dobrze upieczone, często obracając i smarując marynatą. Podawaj z ulubionym sosem.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z grilla
Reklama
Reklama
Reklama