Reklama

Reklama
  • 20 skrzydełek kurczaka
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 grubo posiekane ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru (5 cm)
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • sok i starta skórka z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sos sojowy, olej, grubo posiekany imbir, czosnek, miód, kurkumę, skórki i sok z cytryny zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę, na końcu dopraw pieprzem i solą. Pastę nałóż na skrzydełka i wymieszaj, aby były dobrze nią pokryte.
Mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8 godzin, aby się marynowało. Osącz skrzydełka, zachowując marynatę i grilluj je w średniej temperaturze przez 15–20 minut, aż będą dobrze upieczone, często obracając i smarując marynatą. Podawaj z ulubionym sosem.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z grilla

Reklama
Reklama
Reklama