Reklama

Reklama
  • 1/2 kg filetów z ryby
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki manny
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
  • sól morska

Reklama

Rybę mocz godzinę w wodzie z sokiem z cytryny, osusz i zmiel. Dodaj jajo, mannę, szczyptę gałki muszkatołowej (ewentualnie 2 łyżki rodzynek), wymieszaj. Wyłóż masę na gazę, ścisło zawiń, formując rulon, gazę na końcach zawiąż nicią. Ugotuj wywar z warzyw z przyprawami (ziele, liść, pieprz i sól). Włóż rybę i wolno gotuj ok. 25 minut. Odstaw, by wystygła. Zimną wyjmij z wywaru, rozwiń z gazy i pokrój w plastry. Udekoruj plasterkami marchewki, ćwiartkami cytryny i natką.

Reklama
Reklama
Reklama