Ryba pod pierzynką
Ryba pod pierzynką - sprawdzony przepis dla dzieci.
- "Twoje Dziecko"
Opublikowano: czwartek, 19 grudnia 2013 10:52
Reklama
Reklama
- grubszy filet z soli
- szklanka suchego makaronu (np. kokardki)
- po 1/2 szklanki żółtej i zielonej fasolki szparagowej
- 5 suszonych pomidorów w oliwie
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej bazylii i kilka gałązek do dekoracji
- 4 łyżki posiekanego koperku
- odrobina soli morskiej i kolorowego pieprzu
- łyżka startego żółtego sera
Reklama
Rybę umyj, osusz, usuń pozostałości ości, pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny, oprósz odrobiną soli i pieprzu. Pozostaw na godzinę w lodówce. Suszone pomidory zmiksuj z bazylią i oliwą z oliwek na jednolitą pastę. Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą. Włóż do niego rybę i nałóż na nią pastę z pomidorów. Piecz ok. 20 minut w 180°C. Makaron ugotuj, przelej zimną wodą i odcedź. Fasolkę umyj, oczyść, gotuj ok. 10 minut. Na talerz nałóż makaron, ułóż na nim rybę, od razu posypując ją żółtym serem, obok połóż fasolkę.
Reklama
Reklama
Reklama