Reklama

Reklama
  • filet rybny,
  • 2 marchewki,
  • mała pietruszka,
  • kawałek pora,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 1–2 łyżki domowego przecieru pomidorowego,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Marchewkę i pietruszkę umyj, oskrob, ugotuj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora drobno posiekaj, podduś na oliwie, dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dodaj pozostałe warzywa i koncentrat. Rybę oprósz solą i koperkiem. Ugotuj na parze lub upiecz w folii w piekarniku w temperaturze 180°C. Wyjmij ości. Ziemniaki obierz, ugotuj, pokrój w plasterki, ułóż na talerzu tak, by utworzyły krąg. Nałóż warzywny farsz i uformuj, by wyglądał jak gniazdo. Na wierzch ułóż rybę.

Reklama

Nasza rada: Dostępne w sklepie koncentraty pomidorowe zawierają dużo soli, dlatego lepiej zrobić je własnoręcznie. Obierz ze skórki dwa, trzy pomidory, przetrzyj przez sito. Gotuj przez pięć minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Reklama
Reklama
Reklama