Rybne kuleczki
Rybne kuleczki dla dziecka
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 10:00
Reklama
Reklama
- kostka filetu z łososia
- jajko
- łyżka tartej bułki
- mąka do obtoczenia kulek
- włoszczyzna
- posiekany koperek
- łyżka śmietanki
- szczypta soli i pieprzu
- odrobina soku z cytryny
Filet dokładnie opłucz i sprawdź, czy nie ma w nim ości. Osusz, zmiksuj na gładką masę. Dodaj żółtko, tartą bułkę oraz ubitą pianę z białek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane pulpeciki obtaczaj ze wszystkich stron w mące. W szerokim garnku zagotuj wywar z warzyw. Włóż pulpeciki, wsyp koperek. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10–12 minut. Pod koniec wlej śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Najlepiej smakują z kaszą kuskus i surówką z pomidora.
Sprawdź inne przepisy na dania z ryb
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama