Reklama

Reklama
  • kostka filetu z łososia
  • jajko
  • łyżka tartej bułki
  • mąka do obtoczenia kulek
  • włoszczyzna
  • posiekany koperek
  • łyżka śmietanki
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina soku z cytryny

Filet dokładnie opłucz i sprawdź, czy nie ma w nim ości. Osusz, zmiksuj na gładką masę. Dodaj żółtko, tartą bułkę oraz ubitą pianę z białek. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj masę. Zamocz dłonie w wodzie i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane pulpeciki obtaczaj ze wszystkich stron w mące. W szerokim garnku zagotuj wywar z warzyw. Włóż pulpeciki, wsyp koperek. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10–12 minut. Pod koniec wlej śmietankę, wymieszaj i ponownie zagotuj. Najlepiej smakują z kaszą kuskus i surówką z pomidora.

Sprawdź inne przepisy na dania z ryb

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama