Reklama
  • 30 g suchego ryżu (najlepiej brązowego lub mieszanki białego z dzikim)
  • odrobina masła
  • 2–3 suszone śliwki
  • sól, pieprz kajeński
  • kilka kropli miodu

Reklama

Ryż gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem około 20 minut (brązowy gotuje się dłużej nawet 35 minut) tak aby był sypki. Suszone śliwki dokładnie umyj, a potem zalej szklanką wrzącej wody. Po godzinie śliwki wyjmij i pokrój je w kosteczkę. Masło rozgrzej na patelni (nie za mocno, żeby się nie spaliło) i dodaj do niego pokrojone śliwki oraz ugotowany ryż. Chwilę podduś. Dopraw do smaku pieprzem kajeńskim i odrobiną płynnego miodu (tylko tyle, żeby uzyskać słodkawą nutę). Podawaj ze schabową kieszonką – z ryżu możesz na talerzu uformować wieniec wokół mięsa.
Porcja: jedna schabowa kieszonka z ryżem.

Reklama
Reklama
Reklama