Ryż ze śliwkową nutą
Przygotuj dla swojego malca ryż o smaku śliwkowym
Opublikowano: czwartek, 19 grudnia 2013 21:07
Reklama
Reklama
- 30 g suchego ryżu (najlepiej brązowego lub mieszanki białego z dzikim)
- odrobina masła
- 2–3 suszone śliwki
- sól, pieprz kajeński
- kilka kropli miodu
Reklama
Ryż gotuj w osolonej wodzie pod przykryciem około 20 minut (brązowy gotuje się dłużej nawet 35 minut) tak aby był sypki. Suszone śliwki dokładnie umyj, a potem zalej szklanką wrzącej wody. Po godzinie śliwki wyjmij i pokrój je w kosteczkę. Masło rozgrzej na patelni (nie za mocno, żeby się nie spaliło) i dodaj do niego pokrojone śliwki oraz ugotowany ryż. Chwilę podduś. Dopraw do smaku pieprzem kajeńskim i odrobiną płynnego miodu (tylko tyle, żeby uzyskać słodkawą nutę). Podawaj ze schabową kieszonką – z ryżu możesz na talerzu uformować wieniec wokół mięsa.
Porcja: jedna schabowa kieszonka z ryżem.
Reklama
Reklama
Reklama