Reklama

Reklama
  • 200 g ryżu,
  • 1 litr mleka pasteryzowanego,
  • 2 łyżki śmietanki
  • 2 jaja,
  • 180 g cukru pudru,
  • 25 g masła,
  • 1/2 kg truskawek,
  • 1 łyżka płatków migdałów, sól, laska wanilii.

Reklama

Zagotuj litr wody, wsyp opłukany ryż i zostaw na ok. 2 minut. Odlej wodę. Do ryżu dodaj mleko, szczyptę soli, wanilię i gotuj ok. 40 min. Wyjmij wanilię, dodaj śmietankę, ubite jaja i 100 g cukru, wszystko wymieszaj. Blaszkę z „kominkiem” wysmaruj masłem, wsyp ryż i włóż do piekarnika na 15 minut. Piecz w temp. ok. 180°C. Truskawki opłucz, 10–12 najładniejszych odłóż do dekoracji. Pozostałe zmiksuj z resztą cukru. Ryż wyłóż na talerz, polej sosem, obsyp migdałami i udekoruj truskawkami.
1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżki + łyżka sosu

Reklama
Reklama
Reklama