Ryżowa korona z truskawkami
Wypróbuj ciekawy przepis na deser - ryżową koronę z truskawakami
Opublikowano: niedziela, 15 grudnia 2013 21:28
Reklama
Reklama
- 200 g ryżu,
- 1 litr mleka pasteryzowanego,
- 2 łyżki śmietanki
- 2 jaja,
- 180 g cukru pudru,
- 25 g masła,
- 1/2 kg truskawek,
- 1 łyżka płatków migdałów, sól, laska wanilii.
Reklama
Zagotuj litr wody, wsyp opłukany ryż i zostaw na ok. 2 minut. Odlej wodę. Do ryżu dodaj mleko, szczyptę soli, wanilię i gotuj ok. 40 min. Wyjmij wanilię, dodaj śmietankę, ubite jaja i 100 g cukru, wszystko wymieszaj. Blaszkę z „kominkiem” wysmaruj masłem, wsyp ryż i włóż do piekarnika na 15 minut. Piecz w temp. ok. 180°C. Truskawki opłucz, 10–12 najładniejszych odłóż do dekoracji. Pozostałe zmiksuj z resztą cukru. Ryż wyłóż na talerz, polej sosem, obsyp migdałami i udekoruj truskawkami.
1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżki + łyżka sosu
Reklama
Reklama
Reklama