Ryżowe gałeczki - przepis
Wypróbuj przepis na ryżowe gałeczki z warzywami
Opublikowano: czwartek, 19 grudnia 2013 21:00
Reklama
Reklama
- 50 g suchego ryżu (najlepiej parboiled)
- 2 gałązki natki pietruszki
- gałązka koperku
- odrobina soli
- łyżeczka oleju rzepakowego
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
Ryż gotuj w osolonej wodzie na sypko – pod przykryciem przez około 20 minut. Natkę i koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż świeżo posiekaną natkę i koperek na bardzo delikatnym ogniu, a następnie dodaj odsączoną kukurydzę. Jeszcze chwilę podgrzewaj, a potem wszystko dokładnie wymieszaj z ryżem.
Reklama
Metalową łyżką do lodów nabieraj ryż (za każdym razem dobrze ją dociskaj) i układaj na talerzu zgrabne kopczyki.
Reklama
Reklama
Reklama