Reklama

Reklama
  • 50 g suchego ryżu (najlepiej parboiled)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • gałązka koperku
  • odrobina soli
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej

Ryż gotuj w osolonej wodzie na sypko – pod przykryciem przez około 20 minut. Natkę i koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż świeżo posiekaną natkę i koperek na bardzo delikatnym ogniu, a następnie dodaj odsączoną kukurydzę. Jeszcze chwilę podgrzewaj, a potem wszystko dokładnie wymieszaj z ryżem.

Reklama

Metalową łyżką do lodów nabieraj ryż (za każdym razem dobrze ją dociskaj) i układaj na talerzu zgrabne kopczyki.

Reklama
Reklama
Reklama