Ryżowy suflet z brokułami
Ucierany suflet z brokułami i ryżem na gorąco - pomysł na obiad.
- 350–400 g brokułów,
- 3 torebki ryżu długoziarnistego,
- szklanka wywaru warzywnego,
- por,
- po pół pęczka pietruszki i szczypiorku,
- 3 jajka kurze (lub 9 przepiórczych),
- pierś kurczaka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Brokuły podziel na różyczki i gotuj z wywarem warzywnym, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę i ostudź. Ryż ugotuj i odsącz.
Mięso ugotuj, a potem je zmiel. Następnie, pora, natkę i szczypiorek dokładnie, drobno posiekaj. Potem oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, pora, pietruszkę i szczypiorek z ryżem oraz brokułami i dodaj do nich zmielone mięso.
Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę, a potem wymieszaj ją z masą mięsno-warzywną i dopraw solą i przyprawami. Natłuść formy sufletowe i napełnij je przygotowaną masą.Wierzch skrop oliwą z oliwek. Tak przygotowane naczynie umieść w zimnym piekarniku i piecz ok. 45 minut w 180°C do momentu, gdy danie ładnie się zarumieni.