Reklama
  • 350–400 g brokułów,
  • 3 torebki ryżu długoziarnistego,
  • szklanka wywaru warzywnego,
  • por,
  • po pół pęczka pietruszki i szczypiorku,
  • 3 jajka kurze (lub 9 przepiórczych),
  • pierś kurczaka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Reklama

Brokuły podziel na różyczki i gotuj z wywarem warzywnym, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę i ostudź. Ryż ugotuj i odsącz.
Mięso ugotuj, a potem je zmiel. Następnie, pora, natkę i szczypiorek dokładnie, drobno posiekaj. Potem oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, pora, pietruszkę i szczypiorek z ryżem oraz brokułami i dodaj do nich zmielone mięso.
Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę, a potem wymieszaj ją z masą mięsno-warzywną i dopraw solą i przyprawami. Natłuść formy sufletowe i napełnij je przygotowaną masą.Wierzch skrop oliwą z oliwek. Tak przygotowane naczynie umieść w zimnym piekarniku i piecz ok. 45 minut w 180°C do momentu, gdy danie ładnie się zarumieni.

Reklama
Reklama
Reklama