Reklama
  • 350–400 g brokułów
  • 3 torebki ryżu długoziarnistego
  • szklanka wywaru warzywnego
  • por
  • po pół pęczka pietruszki i szczypiorku
  • 3 jajka kurze (lub 9 przepiórczych)
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Reklama

Ryż ugotuj i odsącz. Brokuły podziel na różyczki. Gotuj w wywarze warzywnym, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę i ostudź. Pora, natkę i szczypiorek umyj i drobno posiekaj. Oddziel białka od żółtek. Wymieszaj żółtka, pora, pietruszkę i szczypiorek z ryżem oraz brokułami. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Wymieszaj ją z masą warzywną, a potem dopraw przyprawami. Natłuść formy sufletowe i napełnij je przygotowaną masą. Wierzch skrop oliwą z oliwek. Naczynia umieść w zimnym piekarniku i piecz ok. 45 minut w 180°C do momentu, gdy danie ładnie się zarumieni.

Reklama
Reklama
Reklama