Sakiewki makowe
Sakiewki makowe to propozycja pysznych bułeczek dla całej rodziny. Sakiewki można zabrać na wycieczkę lub podać jako podwieczorek. Wypróbuj nasz przepis na sakiewki makowe.
- Edipresse
Opublikowano: środa, 13 kwietnia 2016 21:28
Reklama
Ciasto:
Reklama
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru brązowego
- łyżka cukru wanilinowego
Nadzienie:
- 40 dag gotowej masy makowej
- 5 dag rodzynek
Do podanych składników na ciasto dolej 3 łyżki wody i zagnieć elastyczne ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek.
Z ciasta wycinaj koła o średnicy ok. 12 cm. Na środek każdego nakładaj masę makową oraz dodatkowo rodzynki wcześniej namoczone w wodzie lub rumie. Delikatnie sklejaj, formując sakiewki. Piecz w temp. 180 st. C ok. 40 min.
Zobacz inne przepis na dania z makiem
Reklama
Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl
Reklama
Reklama
Reklama