Sakiewki z cukinią
Sezon na cukinię trwa, wykorzystaj go i zrób Sakiewki z cukinią. Będą idealne na podwieczorek lub dopełnienie obiadu.
- Edipresse
Opublikowano: wtorek, 13 września 2016 11:47
Reklama
na ciasto:
Reklama
- 25 dag mąki
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szklanka wody
- olej do smażenia
na farsz:
- cukinia
- po 1/2 żółtej i czerwonej papryki
- sól, pieprz
- łyżka masła
- szklanka wrzątku
- kostka rosołowa
- szczypiorek
Zmiksuj mąkę, mleko, wodę, jajka i sól na jednolite, dosyć gęste ciasto. Odstaw na 30 minut. Wylewaj ciasto cienką warstwą na rozgrzaną patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Trzymaj naleśniki w cieple.
Pokrój warzywa w drobną kostkę. Rozpuść kostkę rosołową w szklance wrzącej wody. Wlej wywar na patelnię, dodaj warzywa i dopraw pieprzem. Duś warzywa do odparowania wody. Pod koniec dodaj masło.
Układaj warzywa na naleśnikach i zwijaj w sakiewki. Zawiązuj szczypiorkiem. Podawaj na ciepło.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na naleśniki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama