Reklama

Reklama
  • mix sałat Fit&Easy Active,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 1 średni pomidor lub kilka koktajlowych,
  • 1 krótki ogórek,
  • garść oliwek (opcjonalnie),
  • 1/2 sporej piersi kurczaka,
  • 1 łyżka klarowanego masła,
  • świeże liście bazylii,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy,
  • 1 czubata łyżeczka miodu (jeśli jest płynny dajemy dwie),
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka bazylii lub oregano,
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Do miski, w której będziemy podawać, wrzucamy sałatę. Paprykę kroimy w grubą kostkę o boku 2 cm. Pomidora kroimy w ósemki lub szesnastki. Jeśli używamy pomidorki koktajlowe to możemy wrzucić je w całości. Pokrojone warzywa wykładamy na sałatę. Dorzucamy oliwki. Następnie, na suchej patelni, przez kilka minut prażymy nasiona od czasu do czasu mieszając, aby nie przypaliły się. Uprażone trafią na wierzch sałaty. Pierś kurczaka solimy. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym na złoto z obu stron smażymy mięso. Gdy przestygnie, pierś kroimy w plastry. Mięso dobrze jest dokładnie osączyć z tłuszczu przy użyciu ręcznika papierowego. Można także ugotować ją na parze, ale to niestety zmieni smak sałaty. Plasterkami kurczaka obkładamy wierzch, posypujemy prażonymi ziarnami i polewamy ją sosem, który przygotowujemy wszystkie składniki (musztarda, miód, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, oregano, granulowany czosnek, sól) do uzyskania emulsji. Dekorujemy listkami bazylii. Do tego smaczny, pełnoziarnisty chleb lub jakiekolwiek inne pieczywo.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

Reklama
Reklama
Reklama