Reklama
  • 60 dkg ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
  • mała biała cebulka
  • dwa twarde ogórki kwaszone
  • 3 łyżki oleju
  • sok z połowy dużej cytryny
  • pieprz ziołowy
  • sól morska
  • cukier do smaku

Ziemniaki ugotuj w mundurkach (czyli w skórce). Po ugotowaniu obierz je, pokrój na półplasterki i ułóż na półmisku. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę, ogórki obierz ze skórki i pokrój w trochę większą kostkę. Wystudzone ziemniaki posyp cebulą i ogórkami. Polej sosem zrobionym z oliwy, z dodatkiem cytryny i przypraw. Sałatkę przygotuj co najmniej godzinę przed podaniem, by składniki wzajemnie dobrze się przegryzły.

Nasza rada: Według tego przepisu można zrobić sałatkę z ziemniaków niesałatkowych. Jeśli masz kartofle sałatkowe, pokrój je w duże kawałki i wymieszaj z resztą składników

Zobacz także
Reklama

Sałatka jarzynowa z majonezem - polecamy przepis

Reklama
Reklama
Reklama