Sałatka Słoneczna Italia jesienną porą
Słoneczna Italia jesienną porą to pyszna i delikatna sałatka, która sprawdzi się na każdą okazję.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych firmy PONTI, producenta suszonych pomidorów w oleju
- 2 garści rukoli
- 1/3 szklanki makaronu
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- 120 g mini mozzarelli
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 12 czarnych oliwek
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki pestek dyni
Dressing:
- 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej). Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.
Zobacz więcej przepisów na sałatki