Reklama
  • 2 garści rukoli
  • 1/3 szklanki makaronu
  • 8 suszonych pomidorów w oleju
  • 120 g mini mozzarelli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 12 czarnych oliwek
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1/3 szklanki pestek dyni
Reklama

Dressing:

  • 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Pomidorki przekrawamy na pół, a oliwki kroimy na plasterki. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej). Makaron mieszamy z dresingiem, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami oraz pestkami dyni i słonecznika. Całość delikatnie łączymy z rukolą i przekładamy na półmisek/talerze, a następnie układamy pomidorki koktajlowe oraz mozzarellę.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na sałatki

Reklama
Reklama
Reklama