Sałatka w słoiku
Sałatka w słoiku to idealny pomysł na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Dziecku lepiej ją jednak zapakować do lunchboksa - będzie bezpieczniej. Sałatka jest sycąca i pełna witamin.
- Little Chef - mat. pras. Braun
Opublikowano: środa, 4 października 2017 11:26
Reklama
Reklama
- 1/2 czerwonej papryki
- niecała puszka cieciorki albo szklanka ugotowanej cieciorki
- 2 dojrzałe awokado
- 1/4 sałaty rzymskiej
- mała marchew
- mały ząbek czosnku
- kumin, papryka wędzona w proszku, sól i pieprz do smaku
- oliwa
- kilka łyżek soku z cytryny
- ewentualnie posiekana kolendra
- Paprykę umyj, wytnij gniazdo nasienne i ułóż skórą do góry na blasze. Włóż do piekarnika nagrzanego w funkcji grill. Grilluj, aż skórka zrobi się czarna. Przełóż paprykę do miski, przykryj talerzem i odstaw na 5-10 min., następnie obierz paprykę ze skórki.
- Do naczynia blendera włóż obraną paprykę, ząbek czosnku, wlej 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny oraz po dużej szczypcie: soli, pieprzu, kuminu i papryki wędzonej. Zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj więcej oliwy. Zmiksuj i ewentualnie dopraw.
- Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w cienkie plasterki.
- Sałatę rzymską umyj i pokrój w grube wstążki.
- Marchew obierz i pokrój w blenderze przystawką do julienne.
- Na dno każdego słoika wlej ok. 3 łyżki sosu. Nałóż po kolei warstwami: ok. 2-3 łyżki cieciorki, łyżkę sałaty rzymskiej, łyżkę marchwi, na końcu ułóż plastry awokado i ewentualnie posyp posiekaną kolendrą (lub natką pietruszki).
Reklama
Zobacz więcej przepisów na sałatki dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama