Reklama
  • 6-8 młodych ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały seler.
  • 1 sałata,
  • 2 jabłka,
  • 1 cytryna,
  • 500 g renklod,
  • 3-4 grube plastry szynki,
  • 200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
  • orzechy włoskie,
  • sól, pieprz.

Reklama

Ziemniaki i marchew ugotuj. Seler przekrój, obgotuj, skrop sokiem z cytryny, zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj jabłko, a drugie podziel na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Kilka liści sałaty rozłóż na półmisku. Śliwki obierz ze skórki, przekrój, orzechy posiekaj lub zmiel, szynkę pokrój w kostkę, a ziemniaki i marchew w plastry. Na środku półmiska ułóż starte jabłka wymieszane z selerem, w rzędach – rozdzielone szynką – plastry ziemniaków, cząstki jabłka i marchwi. Środek oprósz orzechami. Półmisek udekoruj renklodami. Przygotuj sos – ubij jogurt lub śmietanę z solą i pieprzem.
1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżki + 1 łyżka sosu

Reklama
Reklama
Reklama