Reklama

Reklama
  • 6–8 młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 sałata
  • 2 jabłka
  • 1 cytryna
  • 500 g renklod
  • 3–4 grube plastry szynki
  • 200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • orzechy włoskie
  • śliwki
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki i marchew ugotuj. Seler przekrój, obgotuj, skrop sokiem z cytryny, zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj jabłko, a drugie podziel na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Kilka liści sałaty rozłóż na półmisku. Śliwki obierz ze skórki, przekrój, orzechy posiekaj lub zmiel, szynkę pokrój w kostkę, a ziemniaki i marchew w plastry. Na środku półmiska ułóż starte jabłka wymieszane z selerem, w rzędach – rozdzielone szynką – plastry ziemniaków, cząstki jabłka i marchwi. Środek oprósz orzechami. Półmisek udekoruj renklodami. Przygotuj sos – ubij jogurt lub śmietanę z solą i pieprzem.
1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżki + 1 łyżka sosu.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

Reklama
Reklama
Reklama