Sałatka warzywna z szynką
Na majówkowym pikniku nie może zabraknąć warzyw i owoców. Oto przepis na pyszną sałatkę warzywną z szynką.
- Edipresse
- 6–8 młodych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 sałata
- 2 jabłka
- 1 cytryna
- 500 g renklod
- 3–4 grube plastry szynki
- 200 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- orzechy włoskie
- śliwki
- sól
- pieprz
Ziemniaki i marchew ugotuj. Seler przekrój, obgotuj, skrop sokiem z cytryny, zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj jabłko, a drugie podziel na cząstki i skrop sokiem z cytryny. Kilka liści sałaty rozłóż na półmisku. Śliwki obierz ze skórki, przekrój, orzechy posiekaj lub zmiel, szynkę pokrój w kostkę, a ziemniaki i marchew w plastry. Na środku półmiska ułóż starte jabłka wymieszane z selerem, w rzędach – rozdzielone szynką – plastry ziemniaków, cząstki jabłka i marchwi. Środek oprósz orzechami. Półmisek udekoruj renklodami. Przygotuj sos – ubij jogurt lub śmietanę z solą i pieprzem.
1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżki + 1 łyżka sosu.
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki