Reklama
  • 400 g makaronu mini kokardki, np. Lubella
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g boczku*
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 200g koziego sera (lub sera ricotta)
  • 100 g orzechów włoskich*
  • 4 ćwiartki cytryny

*jeśli przygotowujesz sałatkę dla małego dziecka zrezygnuj z boczku (jest tłusty) i orzechów (grożą zdałwieniem) lub bardzo drobno je posiekaj albo nawet zmiel

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3-centymetrowe kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
  3. Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na surówki i sałatki

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama