Sałatka z botwinką i kozim serem
Z makaronów i botwinki może powstać dużo prostych lub bardziej wykwintnych potraw, przygotowywanych na wiele sposobów – może to być np. sałatka. Sałatka z uroczymi małymi makaronowymi kokardkami, kozim serem, boczkiem i orzechami włoskimi urozmaici niejedno letnie przyjęcie.
- mat. pras. Lubella
Opublikowano: poniedziałek, 10 lipca 2017 10:49
Reklama
- 400 g makaronu mini kokardki, np. Lubella
- 1 pęczek botwiny
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g boczku*
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200g koziego sera (lub sera ricotta)
- 100 g orzechów włoskich*
- 4 ćwiartki cytryny
*jeśli przygotowujesz sałatkę dla małego dziecka zrezygnuj z boczku (jest tłusty) i orzechów (grożą zdałwieniem) lub bardzo drobno je posiekaj albo nawet zmiel
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmaż na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosyp szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększ ogień i dodaj umytą oraz posiekaną w 3-centymetrowe kawałki botwinę. Smaż całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
- Do patelni z botwinką dodaj odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Wymieszaj wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posyp orzechami.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na surówki i sałatki
Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama