Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół
Niebanalne połączenie składników, aromatyczny sos, moc kolorów i pomysłowe podanie sprawia, że sałatka doskonale nadaję się także do serwowania nawet wymagającym gościom. To pomysłem na urozmaicenie menu w sycącą zmysły potrawę.
- mat. pras. well-well.eu
Opublikowano: piątek, 20 października 2017 14:36
Reklama
Reklama
- 6 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 150 g czerwonej soczewicy
- 100 g pęczaku jęczmiennego
- 1 pęczek natki pietruszki
- mały pęczek świeżego tymianku
- 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
- 2-3 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz tłuczony
Na sos:
- 2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- Marchewki i pietruszki obierz, pokrój wzdłuż na grube paski.
- Przygotuj marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy.
- Dokładnie obtocz w niej pokrojone warzywa, lekko posól i piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
- Na ostatnie 5 minut wrzuć warzywa na rozgrzany grill, a następnie ostudź.
- Soczewicę i pęczak ugotuj (osobno) w osolonej wodzie.
- Grillowane warzywa pokrój w kostkę, połącz z przestudzoną kaszą i soczewicą, dodaj posiekane zioła, nasiona, dopraw solą i tłuczonym pieprzem.
- Pastę połącz z jogurtem naturalnym. Uzyskany sos możesz dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno.
Uwaga! Warzywa można kilka minut dłużej podpiec w piekarniku i zrezygnować z grillowania.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na inne sałatki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama