Reklama

Reklama
  • 2 małe filety z kurczaka
  • 6 suszonych śliwek
  • 1/2 małej cebuli
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 4 garście rukoli
  • 50 ml octu z sherry (ewentualnie octu jabłkowego)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Ugotuj fasolkę szparagową al dente, a następnie przelej ją zimną wodą.

Umyj rukolę, a czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki. Filet z kurczaka rozbij na grubość około 1,5-2 cm, posyp solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Filet smaż 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Czynność powtórz, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłóż mięso, aby ostygło.

W małym rondelku zagotuj ocet, przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Duś na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do miski włóż rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę połóż śliwki, a całość skrop odrobiną dresingu.

Źródło: materiały prasowe Bakalland

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

Reklama
Reklama
Reklama