Sałatka z suszonymi śliwkami i kurczakiem
Suszone śliwki zawierają wiele cennych składników mineralnych: potas, żelazo, magnez i wapń, dlatego warto dodawać je do sałatek. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z suszonymi śliwkami oraz kurczakiem.
- 2 małe filety z kurczaka
- 6 suszonych śliwek
- 1/2 małej cebuli
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 łyżeczki kaparów
- 4 garście rukoli
- 50 ml octu z sherry (ewentualnie octu jabłkowego)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Ugotuj fasolkę szparagową al dente, a następnie przelej ją zimną wodą.
Umyj rukolę, a czerwoną cebulę pokrój w cienkie plasterki. Filet z kurczaka rozbij na grubość około 1,5-2 cm, posyp solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Filet smaż 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Czynność powtórz, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłóż mięso, aby ostygło.
W małym rondelku zagotuj ocet, przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Duś na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do miski włóż rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę połóż śliwki, a całość skrop odrobiną dresingu.
Źródło: materiały prasowe Bakalland
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki