Reklama

Reklama
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • opakowanie koperkowo–ziołowego sosu sałatkowego
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 150 g bobu świeżego lub mrożonego
  • 2 cebule szalotki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Polędwiczkę oczyść z błon i posyp przyprawą. Marynuj przez godzinę (możesz dłużej). Po tym czasie obsmaż na rozgrzanej patelni.

Włóż mięso do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 12 minut. Potem odstaw do ostygnięcia (w środku polędwiczka powinna być delikatnie różowa).

Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, a potem ostudź.

Jeśli używasz świeżego bobu, ugotuj go w lekko posolonej wodzie do momentu, kiedy będzie miękki. Następnie ostudź go i obierz. Szalotki obierz i pokrój w piórka.

Przygotuj sos sałatkowy. Boczek zarumień na patelni lub w piekarniku (powinien być chrupiący). Kiedy ostygnie, podziel go na mniejsze kawałki.

Koperek posiekaj. Na talerze wyłóż ziemniaki, szalotkę, bób, koperek i boczek. Wszystko wymieszaj z sosem. Serwuj z mięsem i pieczywem.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki

Reklama
Reklama
Reklama