Sałatka ziemniaczana z karkówką
Wypróbuj nasz przepis na sałatkę ziemniaczaną z karkówką. To świetna propozycja na obiad, kolację, a nawet śniadanie. Sałatka z ziemniaczana z karkówką zasmakuje nawet niejadkom.
- materiały prasowe Knorr
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- opakowanie koperkowo–ziołowego sosu sałatkowego
- 1 łyżka przyprawy do karkówki
- 2 plastry boczku wędzonego
- 300 g młodych ziemniaków
- 150 g bobu świeżego lub mrożonego
- 2 cebule szalotki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Polędwiczkę oczyść z błon i posyp przyprawą. Marynuj przez godzinę (możesz dłużej). Po tym czasie obsmaż na rozgrzanej patelni.
Włóż mięso do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 12 minut. Potem odstaw do ostygnięcia (w środku polędwiczka powinna być delikatnie różowa).
Obierz ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, a potem ostudź.
Jeśli używasz świeżego bobu, ugotuj go w lekko posolonej wodzie do momentu, kiedy będzie miękki. Następnie ostudź go i obierz. Szalotki obierz i pokrój w piórka.
Przygotuj sos sałatkowy. Boczek zarumień na patelni lub w piekarniku (powinien być chrupiący). Kiedy ostygnie, podziel go na mniejsze kawałki.
Koperek posiekaj. Na talerze wyłóż ziemniaki, szalotkę, bób, koperek i boczek. Wszystko wymieszaj z sosem. Serwuj z mięsem i pieczywem.
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki