Reklama
  • 6 ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g wędzonego łososia,
  • 1/2 pęczka szczypiorku lub zeszklona na maśle cebulka
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu,
  • sól,
  • pieprz.
  • łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • łyżeczka oliwy

Reklama

Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokrój w kostkę lub plastry i przełóż do naczynia. Szczypiorek opłucz i pokrój w pierścionki. Plastry łososia pokrój w paseczki. Przygotuj sos z majonezu i jogurtu, oliwy, musztardy i soku z cytryny, lekko przypraw do smaku solą i pieprzem. W salaterce układaj warstwami ziemniaki, paseczki łososia i pokrojony szczypiorek. Sałatkę polej sosem, a tuż przed podaniem lekko wymieszaj dwoma widelcami. To doskonałe danie na kolację. Podawaj je na liściu sałaty, z pieczywem i herbatką owocową.
1 porcja = 1-2 łyżki sałatki + np. 150 g jogurtu

Reklama
Reklama
Reklama