Reklama
  • 50 dag schabu bez kości
  • 2 łyżki masła
  • 8 moreli
  • pół łyżeczki cząbru
  • pieprz
  • sól
  • majeranek, odrobina estragonu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru (lub miodu)
  • łyżka lekko uprażonych płatków migdałowych
  • ćwierć szklanki kaszy kuskus
  • 1/3 szklanki zielonego groszku

1. Schab natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i odłóż na godzinę do lodówki.
2. Morele podziel na ósemki.
3. Schab włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż masłem, skrop wodą i piecz 35 minut w piekarniku w 200°C (naczynie przykryj dopiero po 15 minutach).
4. Szklankę wody zagotuj z cukrem i estragonem.
5. Dodaj morele i gotuj 5 minut.
6. Mąkę rozrób z 2 łyżkami wody, wlej do moreli, zagotuj.
7. Schab pokrój na plastry, polej sosem morelowym i zapiecz w piekarniku przez 10–15 minut.
8. Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
9. Groszek gotuj 6 minut w lekko osolonej wodzie i odsącz.
10. Wymieszaj go z kuskusem.
11. Kaszę z groszkiem rozłóż na talerzu, nałóż schab i polej sosem.
12. Posyp uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Porcja: dwie łyżki kuskusu, plaster schabu i mała łyżka wazowa sosu

Zobacz także
Reklama

Schab faszerowany jajkiem - polecamy przepis

Reklama
Reklama
Reklama