Schab w morelowym sosie
Smaczny schab w sosie morelowym - przepis na danie dla przedszkolaka.
- 50 dag schabu bez kości
- 2 łyżki masła
- 8 moreli
- pół łyżeczki cząbru
- pieprz
- sól
- majeranek, odrobina estragonu
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru (lub miodu)
- łyżka lekko uprażonych płatków migdałowych
- ćwierć szklanki kaszy kuskus
- 1/3 szklanki zielonego groszku
1. Schab natrzyj solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem i odłóż na godzinę do lodówki.
2. Morele podziel na ósemki.
3. Schab włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż masłem, skrop wodą i piecz 35 minut w piekarniku w 200°C (naczynie przykryj dopiero po 15 minutach).
4. Szklankę wody zagotuj z cukrem i estragonem.
5. Dodaj morele i gotuj 5 minut.
6. Mąkę rozrób z 2 łyżkami wody, wlej do moreli, zagotuj.
7. Schab pokrój na plastry, polej sosem morelowym i zapiecz w piekarniku przez 10–15 minut.
8. Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
9. Groszek gotuj 6 minut w lekko osolonej wodzie i odsącz.
10. Wymieszaj go z kuskusem.
11. Kaszę z groszkiem rozłóż na talerzu, nałóż schab i polej sosem.
12. Posyp uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.
Porcja: dwie łyżki kuskusu, plaster schabu i mała łyżka wazowa sosu
Schab faszerowany jajkiem - polecamy przepis