Reklama

Reklama

Porcja dla 2 osób:

• 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną

• 150 ml śmietanki 30%

• 1 łyżka cukru pudru

Ciasto:

• 150 g mąki pszennej typ 550

• 250 ml wody niegazowanej

• 100 g masła

• 4 jajka

• szczypta soli

Polewa:

• 150 g gorzkiej czekolady

• 150 ml mleka 3,2%

Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając. Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni. Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Reklama
Reklama
Reklama