Semifredo z serkiem, wiśnią i żurawiną
Propozycja połączenia zdrowej wersji semifredo z ptysiami. Na pewno zasmakuje małym i dużym! Polecamy przepis.
- David Gaboriaud
Porcja dla 2 osób:
• 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
• 150 ml śmietanki 30%
• 1 łyżka cukru pudru
Ciasto:
• 150 g mąki pszennej typ 550
• 250 ml wody niegazowanej
• 100 g masła
• 4 jajka
• szczypta soli
Polewa:
• 150 g gorzkiej czekolady
• 150 ml mleka 3,2%
Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając. Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni. Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.
Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser