Reklama

Spód:

Reklama
  • 250 g ciastek typu Digestive
  • 100 g masła, roztopionego

Masa:

  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego
  • 5 jajek
  • 250 g masy krówkowej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
  • opakowanie cukru waniliowego

Polewa:

  • 200 g masy krówkowej
  • 2 łyżki masła
  • 50 g śmietanki kremówki
  • 100 g orzechów, włoskich lub laskowych, lub innych dowolnych

Zmiksuj ciastka lub pokrusz je na drobne kawałki, a następnie dokładnie wymieszaj z masłem. Spód
dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Następnie wyłóż przygotowaną masę z masła i ciasteczek. Odstaw wszystko do lodówki.
Gdy spód będzie się chłodził, przygotuj masę. Utrzyj ser z żółtkami i cukrem waniliowym, a następnie dodaj masę krówkową. Zmikuj wszystko. Dodaj skrobię i dokładnie połącz całość. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, wymieszaj, masę przelej na schłodzony spód.
Piecz ciasto ok. 50 minut w 180 stopniach C. Ostudź sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę krówkową, masło i śmietankę podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj na gładką masę, przestudź, wylej na sernik. Orzechy posiekaj, podpraż na suchej patelni i rozłóż na polewie. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Reklama

Zobacz inne przepisy na serniki

Reklama
Reklama
Reklama