Sernik orzechowy z toffi
Sernik orzechowy z toffi to propozycja pysznego deseru dla całej rodziny. Smak orzechów, masy krówkowej i sera to idealne połączenie słodyczy.
- Materiały prasowe marki Mój Ulubiony z Wielunia
Spód:
- 250 g ciastek typu Digestive
- 100 g masła, roztopionego
Masa:
- 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego
- 5 jajek
- 250 g masy krówkowej
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej (lub mąki ziemniaczanej)
- opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
- 200 g masy krówkowej
- 2 łyżki masła
- 50 g śmietanki kremówki
- 100 g orzechów, włoskich lub laskowych, lub innych dowolnych
Zmiksuj ciastka lub pokrusz je na drobne kawałki, a następnie dokładnie wymieszaj z masłem. Spód
dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Następnie wyłóż przygotowaną masę z masła i ciasteczek. Odstaw wszystko do lodówki.
Gdy spód będzie się chłodził, przygotuj masę. Utrzyj ser z żółtkami i cukrem waniliowym, a następnie dodaj masę krówkową. Zmikuj wszystko. Dodaj skrobię i dokładnie połącz całość. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, wymieszaj, masę przelej na schłodzony spód.
Piecz ciasto ok. 50 minut w 180 stopniach C. Ostudź sernik w uchylonym piekarniku. Pozostałą masę krówkową, masło i śmietankę podgrzej w rondelku i dokładnie wymieszaj na gładką masę, przestudź, wylej na sernik. Orzechy posiekaj, podpraż na suchej patelni i rozłóż na polewie. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Zobacz inne przepisy na serniki