Reklama
  • 300 g pszennej mąki,
  • 300 g sera twarogowego,
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek startego żółtego sera o ostrym smaku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżeczki świeżego masła.

Reklama

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj żółtka, jedną łyżeczkę masła i trochę ciepłej wody. Zagnieć elastyczne ciasto, zawiń je w ściereczkę i odstaw na kilka minut. Twaróg rozetrzyj, dodaj posiekaną natkę, starty ser żółty, pieprz, sól. Wymieszaj. Porcję ciasta cienko rozwałkuj, powykrawaj małe kółka. Na każde nałóż trochę nadzienia, dokładnie zlep brzegi. Wrzuć pierogi do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj 3–4 minuty. Posyp wiórkami masła. Podawaj z surówką z jabłka i marchewki.
Porcja dla dziecka: 4–5 sztuk

Reklama
Reklama
Reklama