Reklama
  • 1/2 kostki masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
  • 20 dag mąki
  • polewa czekoladowa biała
  • kolorowe cukry do dekoracji

1. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na gładki krem. Wbij jajko i wsyp przesianą przez sitko mąkę. Składniki mieszaj dokładnie mikserem.
2. Z ciasta uformuj kulę, owijaj w posypaną mąką folię aluminiową i włóż do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie rozwałkowuj ciasto na placek o grubości 5 mm i za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka o różnych kształtach – jajeczek, kaczuszek, kurczaczków.
4. Ciasteczka przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz około 10 minut w nagrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku.
5. Upieczone ciasteczka ostudź.
6. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu producenta na opakowaniu. Rozpuszczoną polewą dekoruj ciasteczka. Nim polewa zastygnie, posyp kolorowymi cukrami.

Reklama

Wypróbuj inne przepisy doskonałe na deser

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama