Reklama

Na ciasto:

Reklama
  • 10 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • woda

Na farsz:

  • 5 dag zielonego groszku
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • kilka plasterków cukini
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 l oleju
  • sól, pieprz

Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dodawaj wody, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowuj je i wycinaj koła o średnicy około 13 cm. Każde koło przekrój na pół.
Na farsz pokrój w drobną kostkę: paprykę, cukinię i cebulkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzucaj po kolei wszystkie składniki, łącznie z groszkiem. Podsmaż, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Wycięte półkola ciasta formuj w rożki (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewaj do pełna farszem. Na koniec zlepiaj dokładnie pierożki na górze.
Smaż około 5-10 minut w gorącym oleju, aż ładnie się zezłocą.

Zobacz inne przepisy na pierożki dla dziecka

Reklama

Przepis: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl

Reklama
Reklama
Reklama