Smażone pierożki wegetariańskie
Smażone pierożki wegetariańskie to smaczna przekąska dla całej rodziny. Farsz może być dowolnie skomponowany, my postawiliśmy na warzywa: groszek, czerwonej papryki i cukinii. Wypróbuj nasz przepis na smażone pierożki wegetariańskie.
- Edipresse
Na ciasto:
- 10 dag mąki pszennej
- szczypta soli
- woda
Na farsz:
- 5 dag zielonego groszku
- 1/2 małej czerwonej papryki
- kilka plasterków cukini
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 l oleju
- sól, pieprz
Mąkę wymieszaj z solą i stopniowo dodawaj wody, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto musi być twarde i mocno ubite. Rozwałkowuj je i wycinaj koła o średnicy około 13 cm. Każde koło przekrój na pół.
Na farsz pokrój w drobną kostkę: paprykę, cukinię i cebulkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzucaj po kolei wszystkie składniki, łącznie z groszkiem. Podsmaż, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Wycięte półkola ciasta formuj w rożki (łącząc ze sobą płaską część odkrojonego ciasta) i nadziewaj do pełna farszem. Na koniec zlepiaj dokładnie pierożki na górze.
Smaż około 5-10 minut w gorącym oleju, aż ładnie się zezłocą.
Zobacz inne przepisy na pierożki dla dziecka
Przepis: Beata Połatyńska/ www.beatapolatynska.pl