Reklama

Reklama
  • dojrzałe, miękkie awokado
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • 4-6 pomidorów suszonych z oliwy
  • szklanka dobrej oliwy z oliwek extra virgin
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórki kiszone lub małosolne
  • tofu naturalne
  • pieczywo pełnoziarniste
  • sól
  • łyżeczka suszonego rozmarynu

Pasta do pieczywo z awokado: awokado przekroić wzdłuż wokół pestki, rozdzielić połówki, wyjąć pestkę i wydrążyć ze skórki. Zmiksować z połową ząbka czosnku, 0,5-1 łyżeczką soku z cytryny (zależy od rozmiaru avocado) i szczyptą soli.
Pasta do pieczywa z suszonych pomidorów: wsypać pół szklanki łuskanych pestek słonecznika do blendera, zalać do wysokości pestek gorącą wodą, dodać 4-6 pomidorów suszonych z zalewy oliwnej wraz z łyżką oliwy, w której się moczyły, zmiksować na gładką masę (dodając wody, można nieco rozrzedzić pastę, gdy jest zbyt gęsta).
Oliwa rozmarynowa do pieczywa: zmiksować w blenderze pół szklanki dobrej oliwy z połówką ząbka czosnku i łyżeczką suszonego rozmarynu oraz szczyptą soli Pasty wyłożyć do osobnych miseczek. Z pomidorami, oliwą i ogórkami pokrojonymi wzdłuż postąpić tak samo. Tofu pokroić w plastry i oprószyć solą. Również serwować w małej miseczce. Oliwą można skropić kromki chleba i podpiec w piekarniku. Świetnie smakuje również makaron skropiony taką oliwą. Do śniadania proponuję zwyczajnie skropić kromkę chleba i podjadać ją z pomidorkami koktajlowymi. Taki posiłek, zwłaszcza przygotowywany rodzinnie, jest fantastyczny nie tylko na śniadanie, ale również na kolację czy piknik. Fantastycznie smakuje na balkonie!

Przepis nadesłany przez Tamarę Kurowską na konkurs "Zdrowe i pyszne śniadanie dla dziecka".

Reklama

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama