Reklama
  • 1/2 kg mąki
  • 1 i 1/2 szklanki miodu
  • szklanka cukru pudru
  • jajko
  • 3/4 kostki masła
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do pierników

Do dekoracji: lukier, drażetki

Na małym ogniu podgrzewaj miód z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszaj masę, pilnuj, żeby się nie zagotowała. Gdy składniki się połączą, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej z sodą i solą. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm i foremką wytnij ludziki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Zobacz także
Reklama

Sprawdź inne słodkie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama