Sok "Kubusiowa moc witamin"
Pyszny i zdrowy - marchwiowo-truskawkowy sok zapewni twojemu dziecku jedną z pięciu dziennych porcji warzyw i owoców.
- Joanna
- 2 duże marchewki (ok. 350 g)
- ok. 500 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 2 pomarańcze
- 1 banan
- 600 ml wody
- opcjonalnie brązowy cukier do posłodzenia
Marchewkę zetrzyj na tarce bądź maszynce elektrycznej i wyciśnij sok z pomarańczy. Do gotującej się wody wrzuć marchewkę oraz truskawki i gotuj przez ok. 15 min, aż będą miękkie. Po ugotowaniu przelej do blendera, wlej sok z pomarańczy i dodaj banana. Można dodać trochę cukru. Miksuj tak długo, aż sok będzie miał gładką, jednolitą konsystencję. Jeżeli jest za gęsty, dolej wody, jeżeli za rzadki, można dodać więcej banana. Po zmiksowaniu przelej do garnka i gotuj 3 min, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypalił. Następnie zbierz pianę, przelej do dzbanka lub butelki i zaczekaj aż wystygnie.
Przepis nadesłany przez Joannę na konkurs "Smaczne i zdrowe soki dla dziecka".
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe soki
Przeczytaj: Jak działa sokownik