– 45 dag czarnych porzeczek,
– 3 łyżki cukru,
– 2 łyżki wody.

Reklama

Porzeczki i cukier włóż do rondelka, dolej wody i gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut, aż owoce zmiękną. Przetrzyj przez sito i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.

Reklama

Lody należy mrozić w temperaturze co najmniej -18 stopni C. Podczas zamrażania masę należy kilkakrotnie wymieszać, co zapobiega tworzeniu się grubych kryształków lodu.
Przygotowane na tłustym mleku lub śmietanie są dosyć kaloryczne. Trzy kulki to 220 kcal, dlatego dzieciom z tendencją do otyłości lepiej podawać zamrożone soki owocowe lub musy. Dla małych dzieci możesz zamrozić w małych pojemniczkach sok typu bobofrut, jogurt lub serek. Nie zapomnij o włożeniu patyczka.

Reklama
Reklama
Reklama