Reklama

Reklama
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki jeżyn
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1 gałązka estragonu
  • 1 łyżeczka skrobi arrarutowej

  1. Do małego rondelka wlej wodę, wrzuć jeżyny i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, delikatnie mieszając, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez gęste sitko do miski.
  2. Wlej sok z powrotem do rondelka, dodaj miód i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż miód się rozpuści. Odstaw, dodaj estragon, przykryj rondelek i poczekaj 15 minut, aż zioło się zaparzy. Estragon po tym czasie wyrzuć, a płyn ostudź. Odlej 1 łyżkę ostudzonego płynu do małej miseczki i zmieszaj ze skrobią arrarutową. Dodaj papkę arrarutową do bazy i znów mieszaj, aż wszystko się połączy.
  3. Przełóż masę do miski, przykryj i dobrze schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  4. Zamrażaj masę jeżynową w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy sorbet jest jeszcze miękki, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.
mat. pras.

Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak

Reklama

Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama