Sorbet z jeżyn z estragonem
To sorbet o wyrafinowanym smaku, a jego intensywny śliwkowy kolor nadaje mu niezwykle elegancki wygląd. Estragon jest ziołem o wyraźnym aromacie, co znakomicie współgra ze słodyczą miodu i cierpkością jeżyn.
- mat. pras. Zdrowe Lody
Opublikowano: poniedziałek, 26 czerwca 2017 13:36
Reklama
Reklama
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki jeżyn
- 1/3 szklanki miodu
- 1 gałązka estragonu
- 1 łyżeczka skrobi arrarutowej
- Do małego rondelka wlej wodę, wrzuć jeżyny i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, delikatnie mieszając, aż jeżyny zmiękną i puszczą sok. Rozgnieć je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, następnie zdejmij z ognia i przetrzyj przez gęste sitko do miski.
- Wlej sok z powrotem do rondelka, dodaj miód i podgrzej na średnim ogniu, mieszając, aż miód się rozpuści. Odstaw, dodaj estragon, przykryj rondelek i poczekaj 15 minut, aż zioło się zaparzy. Estragon po tym czasie wyrzuć, a płyn ostudź. Odlej 1 łyżkę ostudzonego płynu do małej miseczki i zmieszaj ze skrobią arrarutową. Dodaj papkę arrarutową do bazy i znów mieszaj, aż wszystko się połączy.
- Przełóż masę do miski, przykryj i dobrze schłódź w lodówce przez kilka godzin.
- Zamrażaj masę jeżynową w maszynce do lodów zgodnie ze wskazówkami producenta. Można podawać natychmiast, kiedy sorbet jest jeszcze miękki, lub zamrażać około 2 godzin, aby uzyskać twardszą konsystencję.
Przepis pochodzi z książki
Christine Chitnis „Zdrowe Lody”,
wyd. Znak
Reklama
Zobacz też inne przepisy na lody dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama