Spaghetti bolognese dla dziecka
Spaghetti bolognese - dzieci je pokochają! Jest chrupkie za sprawą marchewki i selera, a jednocześnie bardzo delikatne.
- Przepis pochodzi z magazynu "Twoje dziecko"
Składniki na sos:
- 100 g wołowego mięsa mielonego
- mała marchewka
- 1/2 średniego selera
- cebulka
- 2 pomidory
- 3 łyżki oleju
- zielona natka pietruszki
- oregano
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Składniki na makaron:
- 100 g mąki pszennej
- jajko
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przygotowanie sosu do spaghetti bolognese
Na rozgrzanym oleju podduś drobno posiekaną cebulkę. Włóż mięso i smaż, aż się zarumieni. Dodaj pokrojoną lub startą na tarce marchewkę, seler i ćwiartki pomidorów bez skórki. Sos dopraw i gotuj powoli, aż warzywa nieco zmiękną. Jeśli trzeba, podlej niewielką ilością wody.
Przygotowanie makaronu
Na stolnicy usyp kopczyk z mąki. Na jego wierzchołku zrób dołeczek, umieść w nim jajko, oliwę i szczyptę soli. Dokładnie zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Odłóż do lodówki na 30 minut. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkowuj ciasto na grubość około 1 mm. Pokrój je w paseczki. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5–6 minut. Odcedź i połącz z sosem. Posyp posiekaną natką.
Zobacz inne przepisy na spaghetti dla dziecka
Przepisy, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: Zajadam szpinak