Reklama

Składniki na sos:

Reklama
  • 100 g wołowego mięsa mielonego
  • mała marchewka
  • 1/2 średniego selera
  • cebulka
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki oleju
  • zielona natka pietruszki
  • oregano
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)

Składniki na makaron:

  • 100 g mąki pszennej
  • jajko
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przygotowanie sosu do spaghetti bolognese

Na rozgrzanym oleju podduś drobno posiekaną cebulkę. Włóż mięso i smaż, aż się zarumieni. Dodaj pokrojoną lub startą na tarce marchewkę, seler i ćwiartki pomidorów bez skórki. Sos dopraw i gotuj powoli, aż warzywa nieco zmiękną. Jeśli trzeba, podlej niewielką ilością wody.

Przygotowanie makaronu

Na stolnicy usyp kopczyk z mąki. Na jego wierzchołku zrób dołeczek, umieść w nim jajko, oliwę i szczyptę soli. Dokładnie zagnieć ciasto i zawiń je w folię spożywczą. Odłóż do lodówki na 30 minut. Stolnicę oprósz mąką i rozwałkowuj ciasto na grubość około 1 mm. Pokrój je w paseczki. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5–6 minut. Odcedź i połącz z sosem. Posyp posiekaną natką.

Zobacz inne przepisy na spaghetti dla dziecka

Reklama

Przepisy, wykonanie, stylizacja, zdjęcia: Zajadam szpinak

Reklama
Reklama
Reklama