Spaghetti carbonara
Prawdziwa włoska carbonara nie zawiera śmietany! Dodanie jej do potrawy to podstawowy błąd. Prawdziwy sos carbonara składa się z żółtek jaj, sera (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Zobacz , jak zrobić prawdziwą włoską carbonarę.
- mat. pras. Barilla
- 160 g makaronu spaghetti, np. Barilla
- 80 g guanciale lub pancetty*
- 2 żółtka jajek
- 60 g sera Pecorino Romano*
- sól i czarny pieprz do smaku
*jeśli nie masz dostępu do pancetty możesz zamiast niej użyć chudego wędzonego boczku, a zamiast sera pecorino - tzw. polskiego parmezanu, czyli sera Dziugas [przyp. red.]
Makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmaż pocięte w paski guanciale, aż się zarumieni. W misce roztrzep żółtka i wymieszaj delikatnie ze startym pecorino romano, dodaj świeżo mielony pieprz i dwie łyżki gorącej wody (najlepiej tej, w której gotował się makaron). Ugotowany makaron przełóż na patelnię z guanciale i zdejmij z ognia. Wlej masę jajeczną. Możesz dodać jeszcze jedną łyżkę gorącej wody, by uzyskać kremowy efekt. Mieszaj całość ok. 1 minuty, a następnie przełóż na talerze. Podawaj posypane startym pecorino i świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz też inne przepisy na dania z makaronem
Obejrzyj film, jak zrobić prawdziwie włoską carbonarę: