Reklama

Reklama
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 8 filecików anchois
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki odsączonych kaparów
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki
  • sól

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy fileciki anchois i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 6 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Dokładamy czosnek i smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory i pokrojone na pół oliwki oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy z makaronem i podajemy w głębokich talerzach.

Źródło: materiały prasowe Malma

Reklama

Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem

Reklama
Reklama
Reklama