Reklama
  • 40 dag spaghetti
  • 4 łyżki tartego żółtego sera (parmezanu)
  • po 250 g mięsa drobiowego i wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 strąki papryki
  • marchewka
  • 4 duże pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 10 pieczarek
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżeczka cukru
  • 50 dag masła
  • 2–3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka 2% tł.
  • oregano, bazylia, tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz
  • listki bazylii

Reklama

Mięso umyj i zmiel. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewkę, pieczarki, paprykę i pomidory umyj. Marchewkę i pieczarki obierz ze skórki, paprykę oczyść z gniazd. Pokrój. Pomidory sparz, usuń skórkę i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś mięso, marchewkę i cebulę. Przełóż do garnka. Teraz podduś paprykę i pieczarki. Dołóż do mięsa, dodaj pomidory, przecier, czosnek i przyprawy. Duś ok. 20 minut. (Jeśli sos jest zbyt intensywny, dodaj trochę jogurtu naturalnego). Zrób sos beszamelowy: rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i dolej mleko. Mieszaj, aż sos zgęstnieje, przypraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Makaron ugotuj według przepisu. Na talerze nałóż makaron i polej czerwonym sosem, a potem białym. Posyp serem, udekoruj listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama