Spaghetti z czerwono-białym sosem
Spaghetti z sosami pomidorowym i beszamelowym - sprawdzony przepis dla dziecka.
- "Twoje Dziecko"
- 40 dag spaghetti
- 4 łyżki tartego żółtego sera (parmezanu)
- po 250 g mięsa drobiowego i wieprzowego
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 strąki papryki
- marchewka
- 4 duże pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 10 pieczarek
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka cukru
- 50 dag masła
- 2–3 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka 2% tł.
- oregano, bazylia, tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól, biały pieprz
- listki bazylii
Mięso umyj i zmiel. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Marchewkę, pieczarki, paprykę i pomidory umyj. Marchewkę i pieczarki obierz ze skórki, paprykę oczyść z gniazd. Pokrój. Pomidory sparz, usuń skórkę i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podduś mięso, marchewkę i cebulę. Przełóż do garnka. Teraz podduś paprykę i pieczarki. Dołóż do mięsa, dodaj pomidory, przecier, czosnek i przyprawy. Duś ok. 20 minut. (Jeśli sos jest zbyt intensywny, dodaj trochę jogurtu naturalnego). Zrób sos beszamelowy: rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień i dolej mleko. Mieszaj, aż sos zgęstnieje, przypraw gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Makaron ugotuj według przepisu. Na talerze nałóż makaron i polej czerwonym sosem, a potem białym. Posyp serem, udekoruj listkami bazylii.