Reklama

Reklama
  • 1 łyżka czerwonego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • sól morska
  • oliwa
  • 2 limonki
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • bakłażan
  • korniszony

Przygotuj warzywa do grillowania, umyj je i pokrój wzdłuż na średniej wielkości kawałki. Polej oliwą, posyp solą oraz pieprzem, następnie grilluj na patelni do grillowania aż zmiękną i będą smakowicie zrumienione.
W trakcie, kiedy warzywa będą się grillowały, przygotuj mięso.
Mięso umyj i pokrój na stosunkowo cienkie plastry. Pamiętaj, że polędwica jest delikatnym kawałkiem mięsa i smaży się ją krótko. Każdy kawałek natrzyj oliwą. W moździerzu rozgnieć ziarna pieprzu (niech nie będą zbyt drobne), wysyp na płaski, duży talerz, dodaj sól. Sól z pieprzem rozsyp równomiernie na całym talerzu, następnie rozłóż mięso i obtocz w mieszance z pieprzem.
Rozgrzej patelnię do grillowania i usmaż kawałki polędwicy. Smaż mięso dokładnie, około 1-2 minuty na z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości mięsa. Zgrillowane warzywa ułóż na talerzu. Podawaj z grillowanymi warzywami oraz chrupiącymi korniszonami.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z mięsem dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama