Steki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi warzywami i chrupiącymi korniszonami
Steki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi warzywami i chrupiącymi korniszonami są idealne na elegancką kolację, imprezę ze znajomymi, uroczysty obiad, kameralne spotkanie z przyjaciółmi.
- Przepis pochodzi z materiałów prasowych marki Krakus, producenta ogórków konserwowych
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- sól morska
- oliwa
- 2 limonki
- 1 kg polędwicy wołowej
- cukinia
- czerwona papryka
- cebula
- bakłażan
- korniszony
Przygotuj warzywa do grillowania, umyj je i pokrój wzdłuż na średniej wielkości kawałki. Polej oliwą, posyp solą oraz pieprzem, następnie grilluj na patelni do grillowania aż zmiękną i będą smakowicie zrumienione.
W trakcie, kiedy warzywa będą się grillowały, przygotuj mięso.
Mięso umyj i pokrój na stosunkowo cienkie plastry. Pamiętaj, że polędwica jest delikatnym kawałkiem mięsa i smaży się ją krótko. Każdy kawałek natrzyj oliwą. W moździerzu rozgnieć ziarna pieprzu (niech nie będą zbyt drobne), wysyp na płaski, duży talerz, dodaj sól. Sól z pieprzem rozsyp równomiernie na całym talerzu, następnie rozłóż mięso i obtocz w mieszance z pieprzem.
Rozgrzej patelnię do grillowania i usmaż kawałki polędwicy. Smaż mięso dokładnie, około 1-2 minuty na z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości mięsa. Zgrillowane warzywa ułóż na talerzu. Podawaj z grillowanymi warzywami oraz chrupiącymi korniszonami.
Zobacz więcej przepisów na dania z mięsem dla dziecka