Reklama

Reklama
  • 250 g mrożonych grzybów,
  • cebula,
  • litr bulionu warzywnego,
  • szklanka mleka,
  • połowa szklanki białego, wytrawnego wina
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • śmietana kremówka

W głębokim garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Szklimy ją i wrzucamy mieszankę mrożonych grzybów. Solimy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po odparowaniu większej części wody (nie odparowujmy całości), dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i zalewamy winem. Zwiększamy ogień i po ok. 3 minutach dolewamy bulion oraz mleko (kolejność jest ważna). Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy z ognia i dodajemy 2 rozgniecione ząbki czosnku. Możemy dodać 4 łyżki śmietany kremówki.
Na koniec serwujemy ze świeżą natką pietruszki – wspaniale podkreśli aromatyczny smak leśnych grzybów. Zupę można podać także z pieczywem, grzankami, uszkami lub innymi dodatkami dobranymi według własnych upodobań. Gotowe!

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama