Świąteczne grzybki
Święta to nie tylko czas pierniczków. Nasze ciasteczka w kształcie grzybków podbiją wasze serca (i żołądki)!
- aneczkaa006
- mąka,
- cukier,
- masło,
- jajka,
- soda,
- śmietana 18%,
- woda,
- kakao,
- mleko w proszku.
Mąkę, cukier, masło, jajka, sodę i śmietanę wrzucamy do miski i zagniatamy z nich ciasto. Z ciasta formujemy walce mniej więcej 3 cm długości. Patelnię silnie rozgrzewamy, pierwszy raz smarujemy dołeczki pędzelkiem niewielką ilością oleju. Do gorącej patelni, w miejsca dołeczków wrzucamy walce. Zamykamy i około 30 sek. przytrzymujemy. Gdy się zarumienią należy je wyjąć. Masło, wodę, cukier i kakao wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Wystudzoną masę mieszamy łyżką z mlekiem w proszku. Czekamy chwilę, aż masa lekko stężeje. Połówki grzybków napełniamy masą i składamy.
Zobacz inne przepisy na ciasteczka
Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez aneczkaa006.