Reklama

Reklama
  • 350 g mąki pszennej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu,
  • szczypta suszonych goździków (rozdrobionych w moździerzu),
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli,
  • 125 g masła 82%,
  • 125 g brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżeczki miodu.

Do miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawy i sól - dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wyciągnięte z lodówki masło i mieszamy rękami, aż masa zbije się w okruchy. Dodajemy cukier do "okruszków". W osobnej misce miksujemy jajko z miodem i dodajemy do pozostałej masy i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, aż stanie się gładkie. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, na minimum 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, kroimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4mm. Wykrawamy piernikowe ludziki i inne kształty przy użyciu ulubionych foremek :) Wykrojone ciasteczka rozkładamy na formie, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem. Zachowując odległość ok. 1cm od siebie, żeby się w trakcie pieczenia nie posklejały. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut albo do momentu aż uzyskają złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy je do ostygnięcia. Gotowe piernikowe ciasteczka możemy oprószyć lekko cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.

Zobacz inne przepisy na pierniczki

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs "Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez beatę.

Reklama
Reklama
Reklama