Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo – koperkowym
Nie wiesz jakie danie podać swoim gościom podczas świąt? Podpowiadamy! Świąteczny Gravlax z sosem jogurtowo – koperkowym to z pewnością oryginalna potrawa, którą można przygotować również na stół wigilijny. Zobacz!
- 90 dkg łososia
- 1 1/2 łyżki soli morskiej
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/2 łyżki cukru białego
- 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
- 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
- kromki pieczywa
Sos jogurtowo - koperkowy:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka posiekanego kopru
- 1 łyżka pokrojonego grapefruita
- 1 łyżka miodu
- sól
Łosoś:
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie Wasa Sport i polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.
Sos jogurtowo - koperkowy:
Jogurt, koper, grejprut i miód mieszamy razem. Doprawiamy solą do smaku i odstawiamy na 15 minut.
Sprawdź inne przepisy na dania z ryb