Reklama

Reklama
  • 90 dkg łososia
  • 1 1/2 łyżki soli morskiej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/2 łyżki cukru białego
  • 1 1/2 otartej skórki z grejpfruta
  • 1/2 łyżki zielonego i czerwonego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1/2 łyżki ziarenek jałowca rozgniecionego w moździerzu
  • kromki pieczywa

Sos jogurtowo - koperkowy:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • 1 łyżka pokrojonego grapefruita
  • 1 łyżka miodu
  • sól

Łosoś:
Składniki marynaty mieszamy i nacieramy nią łososia. Układamy w naczyniu, najlepiej szklanym lub ceramicznym, przykrywamy folią spożywczą i mocno obciążamy. Zostawiamy w lodówce na 3 dni, regularnie usuwając zbierający się płyn. Czwartego dnia wyjmujemy łososia, usuwamy nadmiar marynaty, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki, w celu utrwalenia się marynowania. Gravlax z łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na pieczywie Wasa Sport i polewamy sosem jogurtowo – koperkowym.

Sos jogurtowo - koperkowy:
Jogurt, koper, grejprut i miód mieszamy razem. Doprawiamy solą do smaku i odstawiamy na 15 minut.

Sprawdź inne przepisy na dania z ryb

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama