Reklama

Reklama
  • 300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych namoczonych grzybów
  • cebula
  • 20 g suszona żurawiny
  • woda z namaczania grzybów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Mąkę z masłem i solą posiekaj nożem do momentu, aż powstaną grudki wielkości zacierek. Wtedy dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto tak, aby za bardzo nie ogrzać go rękami. Zawiń w folię i odłóż do lodówki. Grzyby wcześniej namocz. Gdy staną się miękkie, odciśnij nadmiar z wody i posiekaj. Cebulę posiekaj wraz z czosnkiem i podsmaż z grzybami na oleju. Dodaj odciśnięta i posiekaną kapustę, wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy. Duś na ogniu do momentu, aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schłódź. Część ciasta zostaw do dekoracji, a pozostała część rozwałkuj i wyłóż nią tortownicę lub formę do tarty. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie wyjmij je i na lekko upieczone nałóż farsz, a z resztę ciasta zrób dekorację na farszu. Całość piecz przez kolejne 20 minut do momentu aż ciasto się zezłoci.

Reklama

Sprawdź inne wegetariańskie przepisy

Reklama
Reklama
Reklama