Świąteczny kisz z kapustą kiszoną i grzybami
Kapusta z grzybami to jedno z tradycyjnych świątecznych dań. Warto wypróbować smaczną alternatywę dla tego dania i na wigilijną kolację przyrządzić niezwykły kisz z kapustą i grzybami.
- materiały prasowe Lubella
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g masła
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 400 g kapusty kiszonej
- 100 g suszonych namoczonych grzybów
- cebula
- 20 g suszona żurawiny
- woda z namaczania grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- olej
- sól
- pieprz
Mąkę z masłem i solą posiekaj nożem do momentu, aż powstaną grudki wielkości zacierek. Wtedy dodaj jajka i szybko zagnieć ciasto tak, aby za bardzo nie ogrzać go rękami. Zawiń w folię i odłóż do lodówki. Grzyby wcześniej namocz. Gdy staną się miękkie, odciśnij nadmiar z wody i posiekaj. Cebulę posiekaj wraz z czosnkiem i podsmaż z grzybami na oleju. Dodaj odciśnięta i posiekaną kapustę, wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy. Duś na ogniu do momentu, aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schłódź. Część ciasta zostaw do dekoracji, a pozostała część rozwałkuj i wyłóż nią tortownicę lub formę do tarty. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie wyjmij je i na lekko upieczone nałóż farsz, a z resztę ciasta zrób dekorację na farszu. Całość piecz przez kolejne 20 minut do momentu aż ciasto się zezłoci.
Sprawdź inne wegetariańskie przepisy