Reklama

Reklama
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 5 tabletek stewii
  • 1/2 opakowania przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:

  • banan
  • pistacje lub inne orzechy
  • gorzka czekolada

Płatki owsiane zmiel na pył. W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieć je łyżeczką. Jajka zmiksuj do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę, płatki oraz mleko i dalej miksuj. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - wymieszaj. Ciasto przelej do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Piecz w temp. 160°C przez ok. 45 min.

Po ostudzeniu kawałki piernika można podawać z plastrami banana i garstką pistacji, polane gorzką czekoladą. Jeżeli chcesz uniknąć przypalania się czekolady podczas rozpuszczania to, wlej wodę do niewielkiego garnka, poczekaj, aż zacznie wrzeć i wtedy, nie zmniejszając znacznie temperatury, połóż nad gotującą się wodą miseczkę/talerzyk z kawałkami gorzkiej czekolady. Następnie gotuj wodę, aż czekolada się rozpuści.

Zobacz inne przepisy na piernik

Reklama

Przepis nadesłany na konkurs „Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Patrycję Świąder

Reklama
Reklama
Reklama