Świąteczny piernik
Wypróbuj przepis na nasz piernik najeżony bakaliami - zapach będzie utrzymywał się w całym domu! Oto sprawdzony przepis na świąteczny piernik.
- Patrycja Świąder
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka 0,5% tłuszczu
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 5 tabletek stewii
- 1/2 opakowania przyprawy korzennej do piernika
Dodatkowo:
- banan
- pistacje lub inne orzechy
- gorzka czekolada
Płatki owsiane zmiel na pył. W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieć je łyżeczką. Jajka zmiksuj do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę, płatki oraz mleko i dalej miksuj. Kiedy powstanie gładka masa, dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - wymieszaj. Ciasto przelej do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej. Piecz w temp. 160°C przez ok. 45 min.
Po ostudzeniu kawałki piernika można podawać z plastrami banana i garstką pistacji, polane gorzką czekoladą. Jeżeli chcesz uniknąć przypalania się czekolady podczas rozpuszczania to, wlej wodę do niewielkiego garnka, poczekaj, aż zacznie wrzeć i wtedy, nie zmniejszając znacznie temperatury, połóż nad gotującą się wodą miseczkę/talerzyk z kawałkami gorzkiej czekolady. Następnie gotuj wodę, aż czekolada się rozpuści.
Zobacz inne przepisy na piernik
Przepis nadesłany na konkurs „Świąteczne wypieki z Babyonline.pl" nadesłany przez Patrycję Świąder